15-årsjubileum!

I år har Höga kusten varit ett världsarv i 15 år. Med tanke på hur länge det bott folk här – 7 000 år – är det nästan lite märkligt att det inte fått den uppmärksamheten tidigare. Men det är kanske en norrländsk sak, att inte förhäva sig och stå och stoltsera med något sånt där. Men stolta är vi alla fall nu. Och 2006 utökades området och innefattar nu hela Kvarkens skärgård. Sverige har totalt 15 världsarv, men jag måste nog säga att vassast är i alla fall vårt. Falu Gruva och Stockholms Skogskyrkogård i all ära. Min plan är dock att besöka alla våra världsarv för att få uppleva allt det som Sverige har att erbjuda.

Men tillbaka till Höga kusten. Naturen här är helt unik med sina branta klippor, sin vidsträckta skärgård och höga luft. Här hittar du fantastiska vandringsmöjligheter och om ungefär 2 500 år räknar forskarna med att landhöjningen gjort att man torrskodd kan promenera genom skärgården. Undrar just hur det kommer att se ut!
Höga kusten sägs vara ett av våra snabbast växande turistmål. Det känns härligt för en naturälskare som mig att höra. När det som lockar mest är det som redan finns på platsen – havet, himlen, bergen, klipporna och skogen. Det är som en seger för både natur och människa. Hit kommer alla som vill uppleva mer än bara paradgator eller ytterligare ett shoppingcentrum med praktisk parkering.

Jag kommer själv att fira 15-årsjubileet med den flaska björksavsbubbel jag hittade på systemet härom veckan. Den känns liksom passande för tillfället. Jag och två kompisar har sedan länge planerat att vi ska ha en klättringshelg i helgen – inklusive forspaddling, lite jakt och så övernattning högt uppe bland klipporna. Vilken frihetskänsla! Snacka om ett med naturen. Kanske får ta och filma lite också och skicka till tv. Eller så lever vi bara i nuet och struntar i att filma. Nån klok person sa: i din kamera har du bara minnen av sånt du själv inte har upplevt, eftersom du bara stirrade in i din skärm hela tiden istället för att vara närvarande där du var.

Hur som helst – för att göra det hela verkligt högtidligt och tjusigt på lördagskvällen ska vi klättra upp så högt vi kommer på klipporna ovanför Kramfors och skåla för solen när den går ner. Solen som lyser på det viktigaste som finns, som våra barn och barnbarnsbarn ska ta över efter oss när vi alla är borta för länge sen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *