Besatt av norrsken!

Min kompis Elmer jobbar på flygplatser som driftschef runtom i landet. Och han är även en otroligt skicklig fotograf med flygplan – så klart – som specialitet. Men på senare år har han, möjliggjort av ny teknik, börjat snöa in på norrsken. Han använder Time-lapse för att fånga hur det rör sig över himlen. Helt otroligt vackert är det!

I det här klippet kan man se norrskenet i full aktion. Och det är nästan svårt att tro det man ser, kan det verkligen skimra så i mörkret? Men jag vet att det är på riktigt sedan jag följde med Elmer upp till Abisko förra hösten. Och jag är numera precis som Elmer, besatt! Man kan så klart se norrsken även i Kramfors men det är inte riktigt samma sak, det är större och liksom vildare ju länge norrut man kommer.

Och man kan eventuellt tro att har man väl sett ett norrsken så behöver man inte se det igen, att det är som en sett-värdhet, kul att berätta om men har man sett ett har man sett alla. Det kunde inte vara mer fel. De är så unika norrskenen. Vissa kvällar är det som en vild balettdans, med fyrverkerier och stora dramatiska gester. Andra mer som en återhållsam stråkorkester som vaggar en till sömns medan himlen vakar över en. Och det går inte att förklara skönheten i dem, det måste upplevas på plats. Jag kommer helt enkelt aldrig att tröttna på dem. Och var chans jag får att åka med Elmer norrut tar jag utan eftertanke.

Tydligen så finns det en väldigt stor turistindustri i det här. Välsituerade människor från delar av planeten som ligger långt söderut och aldrig får uppleva dessa magiska fenomen, är beredda att betala enorma summor för att få en förstahandstitt på aurora borealis. Och då är turistnäringen inte sena att anordna dessa temaresor, med tillhörande hundspann, badtunna och grillkvällar under öppen himmel.

I vissa kulturer anses det vara bra för fertiliteten att bevittna detta skådespel, och par från Japan kommer för att förbättra sina odds att bli gravida genom att fullborda sina äktenskap under den färgsprakande natthimlen. Jag vet inte precis om jag tror på det, men man ska inte underskatta suggestionens makt. Tror jag bara tillräckligt hårt och mycket på det, så kommer det till slut att bli så.

Oavsett så är norrskenet en syn för gudar och jag unnar alla att få uppleva det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *